שיקום נזקי אש מבוצע לאורך זמן רב. בזמן הזה אתה צריך לגור בבית אחר. ברור שתרצה שכל הנזק יתוקן. גם הגלוי וגם הנסתר.
חברת אקו צ'ק מבצעת בדיקות אחרי שריפה ואחרי השיקום לגילוי נזקים בריאותיים גלויים ונסתרים –
- ביצוע מדידות סביבתיות שונות.
- איסוף דגימות שונות, השוואה לדגימות מושהות, ועריכת אנליזות כימיות ואנאליזה מעבדתית.
- הערכת החומרים בסביבה שמקורם בשריפה ובחומרים בהם נעשה שימוש בתהליך השיקום.
- הערכת התרבות עובשים וחשיפה עתידית להם שתסכן את בריאותכם ותפגע באיכות החיים במבנה.
- חוות דעת הכוללת סקירת היבטים מבניים שונים והנזק שנגרם להם באירוע, ע"י השוואת תוצאות המדידות לתקנים ידועים בארץ ובעולם.
- במקרה הצורך – חוות דעת משפטית והופעת עד מומחה בבית משפט.
מה ששוכחים לספר לך על שיקום נזקי אש לאחר נזק
אף אחד מאיתנו לא רוצה שזה יקרה דווקא לו, אבל כל אחד מאיתנו עלול למצוא עצמו במצב בו משרדו, או ביתו, ניזוק עקב שריפה, נזילה או הצפה. באירוע כזה, בו נגרם נזק משמעותי לרכוש, סביר להניח שנפעל במהירות כדי להחזיר את המצב לקדמותו, לשקם את הנזק הפיזי למבנה ולקבל פיצויים על הרכוש שנפגם.
הרצון לבצע במהירות שיקום נזקי אש, גורם לכך שנתמקד בטיפול בבעיות הנראות-לעין בלבד, ואיננו מודעים לנזקים כבדים הנסתרים מהעין, שיופיעו רק לאחר זמן.
במקרה של שריפה, עשויות להופיע שתי בעיות ארוכות טווח:
א. האוויר במבנה נותר רווי בחלקי פיח שהתפזרו על קירות, פינות המבנה, תעלות המיזוג והאוורור וחפצים נוספים. בנוסף, תוצרי גז שונים שהשתחררו בזמן השריפה עקב המגע של האש עם חומרים שונים, נותרים בחלל המבנה גם לאחר כיבוי השריפה. שהות באוויר רווי משקעי שריפה, חושפת את ריאותינו לסיכונים בריאותיים משמעותיים.
ב. השריפה משחררת חומצת מלח, שנותרת בחלל האוויר לאחר השריפה, ובתהליך איטי פוגמת בחפצים שונים – בעיקר חפצי מתכת – וגורמת להם לקורוזיה. כך, נזקי חלודה עשויים להופיע זמן מה לאחר אירוע השריפה.
שיקום נזקי אש מקיף
- יש להזמין בדיקה סביבתית שתאמוד את מידת הנזק הבריאותי-סביבתי הנסתר / עקיף ותקבע את היקף השיקום הדרוש. חברות ביטוח רבות יעדיפו לאשר את ביצוע המדידות כדי למנוע חשיפתן לתביעות נוספות בעתיד.
- לאחר סיום השיקום, יש לבצע מדידות נוספות ("Clearance") המוודאת שהנזק אכן שוקם. ניתן לדרוש את הבדיקה מהשמאי או מיועץ הביטוח שלכם, או לחלופין להזמין את הבדיקה בעצמכם.
- חשוב שלא לחתום על מכתב היעדר תביעות לפני ביצוע הבדיקה הסביבתית.
- יש לדרוש מחברת הביטוח פיצוי מלא על כל העלויות שנוצרו עקב אירוע הנזק.
- לדרוש שגם הנזק הנסתר מהעין יתוקן. הדרישה היא מחברת הביטוח או מהגוף המשקם . כל זה במידה ומדידות ה-Clearance מוכיחות שהנזק לא תוקן במלואו.
יש לזכור שמטרת הבדיקות אינה רק לחסוך לכם כסף רב, אלא בראש ובראשונה להבטיח את שהותכם בסביבה בריאה ולמנוע מכם חשיפה למחלות בדרכי הנשימה ואלרגיות כרוניות בעתיד.
הבדיקה והדוח יעכבו במעט את הטיפול מול חברת הביטוח אך יחסכו לכם כסף רב ונזקים בריאותיים בעתיד.
דברים שמומלץ לעשות לאחר שריפה במבנה
לאחר שריפה במבנה כדאי לעשות מספר פעולות דחופות. להלן הפעולות שמומחי אקוצ’ק ממליצים עליהן:
- לדבר עם סוכן הביטוח ורק איתו – אל תתנו לכל מיני “יועצים” או קבלנים לבלבל אתכם. קודם כל חייבים לבסס אירוע והיקף נזק מול חברת ביטוח. כדאי לבקש מהסוכן לשלוח שמאי נזקים לפני ביצוע כל פעולה, או לחילופין לשכור שירותי שמאי פרטי שייצג אתכם מול חברת הביטוח.
- יש ליצור קשר עם חברות שיקום מנוסות לניקוי נזקי המים והפיח. לרוב, שמאי נזיקים ידעו להמליץ על חברות כאלה.
- חברת הביטוח תצטרך רשימת מלאי מפורטת של הרכוש שניזוק. ברשימה זו צריך להופיע: שם הפריט, שם המותג, העלות שלו, מספר סידורי במידת האפשר/מודל ותיאור מפורט. במידה והפריט הוענק במתנה, יש לציין זאת. יש להוסיף קבלות במידה וקיימות וכמובן – תמונה של הפריט.
- את כל הפריטים שלא ניזוקו יש להפריד, גם אם זה אומר לאחסן אותם במחסן ייעודי.
מומלץ לשתף פעולה באופן מלא עם חברות הביטוח והחוקרים – להיות זמינים לכל מפגש ושיחה ולסייע ככל האפשר ליישוב התביעה באופן מיידי ולשביעות רצונך. - במידה ולא ניתן לשהות בבית, יש לחפש מקום חלופי. רוב חברות הביטוח מכסות אובדן של שימוש בנכס / אובדן דמי שכירות שיכסו תשלום עבור ביגוד, מחסה ומזון חלופיים.
- יש לשכור שירותי מעבדה שתלווה אתכם בתהליך השיקום. המעבדה תערוך בדיקות על מנת לבסס את היקף הנזק – תגלה נזקים שאינם נראים לעין ועשויים להשפיע בעתיד על שרידות המבנה והאביזרים ותגלה גורמי סיכון בריאותיים שעלולים להשפיע על בריאותכם במבנה לאחר השיקום. המעבדה גם תערוך בדיקות בתום השיקום על מנת לוודא שהעבודה בוצעה כראוי והמבנה בטוח למגורים.